Home
Dramatherapie
Kunstzinnige Counseling Transactionele Analyse
Gender Support
Ambulante Begeleiding
Contact
Dramatherapie

Dramatherapie


Doen, ervaren, beleven en creŽren

Dramatherapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie, dat houdt in dat je vooral doet, ervaart en beleeft. En soms gaat het in het spel om ’doen alsof’. Bij dramatherapie kan je op een veilige en leuke manier experimenteren met gedachten, gevoelens en gedrag. Je krijgt de gelegenheid nieuwe ervaringen op te doen.

Steeds meer onderzoek laat zien dat wij onze problemen opslaan in ons lijf. Denk hierbij aan “beven van angst” of “misselijk worden bij het terugdenken aan heftige gebeurtenissen”. Het is daarom belangrijk om met therapie niet alleen te focussen op het hoofd (praten over) maar daarin het lijf (doen, ervaren, beleven, creŽren) mee te nemen.   

We maken in de dramatherapie gebruik van allerlei technieken uit de theater- en toneelwereld. Zoals: improviseren, rollenspel, werken met allerlei materialen, verhalen bedenken, geleide fantasie en werken met teksten en decors. Zo gaan we al pratend en spelend aan de slag met de problemen die je ervaart.
Ervaring met toneel of theater is niet noodzakelijk. Samen met de therapeut wordt gezocht naar een passend spelaanbod/uitingsvorm.

Doelgericht en Methodisch

In dramatherapie wordt methodisch gewerkt met een fictieve werkelijkheid (doen alsof) doormiddel van drama- en theaterwerkvormen, de dramatherapeut werkt hierbij volgens een behandelplan.

Dramatherapie is gericht op het uiten en beheersen van emoties, het ontwikkelen van reflectievermogen, het uitbreiden van rolrepertoire en het uitbreiden van vaardigheden op het gebied van persoonlijke groei en communicatie. Het doel van dramatherapie is je gevoelens leren herkennen, uiten en/of verdragen, het bewerken van negatieve gedachten en overtuigingen en het uitbreiden van het gedragsrepertoire. De therapie geeft je de mogelijkheid om met gedrag te experimenteren. Op deze wijze kan de gewenste gedragsverandering op gang komen.

Het resultaat van de therapie kan verwerking, verrijking, inzicht en verbetering van je functioneren zijn.

Dramatherapie voor kinderen

Kinderen spelen van nature en verwerken ongemerkt veel van hun ervaringen in hun spel.
Ik ga altijd uit van de interesses die een kind toont. Door aan te sluiten op de belevingswereld van het kind, creŽer ik een veilige situatie, waarin uw kind stapjes kan gaan nemen in de dingen die het moeilijk of eng vindt. Samen oefenen we dan in een veilige situatie met moeilijke dingen en situaties die angst oproepen, waardoor uw kind kan groeien en leren. Dit alles speelt zich af op onbewust niveau, uw kind ervaart de therapie als fijn samen spelen.

Op den duur zult u als ouder(s) zien dat uw kind het geoefende ook in de dagelijkse praktijk zal gaan toepassen, zonder de angst die het eerst opriep.
Je kunnen ontwikkelen is in ieders leven belangrijk, maar kinderen met bijvoorbeeld: een stoornis in het autistisch spectrum, een trauma, faalangst, kinderen met ontwikkelingsproblematiek of een hechtingsstoornis, kinderen die een scheiding of verlies hebben meegemaakt, kunnen daarin stagneren en moeten soms aan de hand genomen worden om weer een stapje verder te komen. Dramatherapie is hierbij een goed hulpmiddel.

Dramatherapie voor volwassenen

Ook voor volwassenen kan Dramatherapie een fijne therapie zijn om mee aan de slag te gaan. Vooral als je gewend bent om tijdens een gesprek heel erg in je hoofd te gaan zitten en/of wanneer je niet goed bij je gevoelens kunt komen. Zo maken we bevoorbeeld gebruik van rollenspellen of het uitspelen van een situatie waarin  je in het dagelijks leven vaak vastloopt. Door middel van spel kun je inzicht krijgen in jouw patronen, gedachten en gevoelens en oefenen met nieuw, ander gedrag. Omdat Dramatherapie een ervaringsgerichte therapievorm is, krijg je gelijk nieuwe tools in handen om in te zetten in je dagelijks leven.


Praktische Informatie

De duur van de therapie verschilt per situatie, is afhankelijk van de hulpvraag en zal ook specifiek op jou of je kind afgestemd worden. Een individuele therapiesessie duurt een uur. Een intakegesprek gaat altijd vooraf aan de start van de therapie en om de 5 Š 10 sessies wordt er een evaluatiemoment gepland.
Klik hier voor tarieven en vergoedingen.

Het eerste kennismakingsgesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

                    Maak afspraak

Of neem contact met mij op voor een afspraak of voor meer informatie.                               
  Contact Bedrijfsgegevens Social Media
       Erkend Therapeut

06 10800023
contact@star-counseling.nl

Bezoekadres:

Batostraat 19
3813 LJ AmersfoortStar Counseling
Kvk: 32132654
AGB praktijkcode: 90015371

Algemene voorwaarden

Privacyregeling

Klachtenprocedure


Facebook


Linkedin

Geregistreerd Vaktherapeut

Geregistreerd bij Nederlandse Federatie Gezondheidszorg    Registertherapeut Complementaire Zorg    Quality in Care - kwaliteitssyteem
                                                                            
© Star Counseling 2023